X Duplex

X Duplex este un proiect-poveste, pornit din nevoia de a crea un spațiu dinamic pentru doi beneficiari cu stiluri diferite. În fiecare încăpere se află un element surprinzător, tocmai pentru a evita clișeele în design sau spațiile monotone care în timp își pierd farmecul.

Așa cum însuși numele transmite, este un duplex în Otopeni, unde echilibrul și contrastul au fost ghizii acestui spațiu.

Cum pot însă aceste două elemente să capete formă sub acoperișul aceleiași amenajări? Printr-un design unitar care susține acest concept. Am creat o fuziune între două stiluri complementare în care am optat și pentru un mix de inserții clasice, îmbrăcate de elemente de design de inspirație minimalistă.

C86A5418-HDR.jpg

Culoarea amenajării este citronul, fiind la rândul său calea de mijloc dintre galben muștar, preferatul unuia dintre benefiiari și verde, preferatul celeilalte persoane. Pornind de la dorințe am ajuns natural la propunerea potrivită dintre cele două culori și astfel am decis că galbenul citron va fi pata de culoare principală, urmând a fi echilibrată în întreaga încăpere prin diverse forme. 

C86A5516-HDR.jpg

Living X Duplex

Rezultatul final este cel al unei amenajări fresh, moderne, cu un vibe optimist și delicat în același timp. 

Imediat cum intri în încăpere, prima ușă din dreapta dezvăluie o baie statement, o baie gândită asemenea unei opere de artă. Deoarece nu este baia principală a amenajării am putut renunța cu ușurință la câteva elemente ce țin ce funcționalitate, precum oglinda centrală deasupra lavoarului, sau clasicele sanitare albe care au fost înlocuite cu piese de impact, în culori care impresionează privirea. 

Unul dintre elementele statement surprinzătoare este chiar peretele placat cu lastre ceramice de la Florim Ceramiche, modelul Symphony (1,20m lungime, 2,40m înălțime).

Efectul vizual al acestei lastre este dublat de oglinda fumurie, în timp ce designul eclectic și stilul fusion au parte de echilibru și sunt puse în antiteză prin pata de culoare rece a băii, sanitarele turcoaz.  

Efectul vizual al acestei lastre este dublat de oglinda fumurie, în timp ce designul eclectic și stilul fusion au parte de echilibru și sunt puse în antiteză prin pata de culoare rece a băii, sanitarele turcoaz.  

Mergând mai departe către camera principală a amenajării, aceasta se desfășoară pe o suprafață generoasă în care regăsim în același context livingul, bucătăria și o zonă de lucru, în stiluri și cromatici diferite.

Un element devenit în timp parte a semnăturii Pure-Mess este betonul aparent folosit în amenajări. În X duplex este regăsit în detaliul scafei, unde într-o proporție foarte mică am lăsat la vedere linia betonului aparent a plăcii originale. Pentru că ne-am dorit un spațiu organic, care să transmită de la sine fluiditatea și naturalețea funcționării sale, ne-am gândit să îl organizăm încă de la început în proporția de aur.

Am repoziționat atât bucătăria, cât și livingul astfel încât confortul să nu fie afectat, iar linia bucătăriei să fie una minimalistă, simplă, cu spații cât mai închise și două zone cu destinații funcționale diferite.

Zona de gătit este conturată prin marmura abstractizată în care am montat o plită cu hotă inclusă în ea, continuând vis-a-vis cu zona de insulă formată dintr-un blat din monobloc de beton aparent, de el fiind prinsă placa din lemn de stejar cu toate detaliile la vedere. Partea fixă a bucătăriei este compusă dintr-un soldat masiv realizat din MDF vopsit, iar în lateralul său, deasupra chiuvetei, am gândit spații de depozitare din stejar furniruit. Acest ansamblu este susținut de verticale laterale care încadrează fronturile; detaliul atipic este realizat din MDF vopsit de 1 cm și a fost creat pentru a oferi adâncime spațiului.

În partea dreaptă a bucătăriei regăsim două zone, dintre care una ascunsă prin placarea cu sticlă neagră. Am ales să ascundem camera tehnică prin acest material pentru a nu fi în prim plan și totodată pentru a rămâne un spațiu încadrat în linia bucătăriei. 

Partea de insulă este compusă și din zona de luat masa, zonă în care ne-am folosit de proporția bucătăriei pentru un raport gol-plin. Efectul generat prin luminarea plăcii de beton aparent și folosirea blocului de piatră pe aceeași axă cu insula este unul de plutire, ca și când am poziționat o bucată din tavan în zona mesei. Scaunele sunt tapițate cu aceeași piele neagră care se regăsește și în tăblia patului din dormitorul principal. 

Partea de insulă este compusă și din zona de luat masa, zonă în care ne-am folosit de proporția bucătăriei pentru un raport gol-plin. Efectul generat prin luminarea plăcii de beton aparent și folosirea blocului de piatră pe aceeași axă cu insula este unul de plutire, ca și când am poziționat o bucată din tavan în zona mesei. Scaunele sunt tapițate cu aceeași piele neagră care se regăsește și în tăblia patului din dormitorul principal. 

Toate aceste elemente au fost posibile datorită flexibilității designului customizat, astfel că fiecare piesă are povestea ei și participă direct la crearea unui spațiu unic.
— Sergiu Călifar
Livingul este gândit ca un spațiu liniștitor, predominat de alb și nelipsit de detalii.

Livingul este gândit ca un spațiu liniștitor, predominat de alb și nelipsit de detalii.

Cum privești spre canapea se desfășoară trei planuri diferite, cele dominate de culorile canapelei, gri și citron, adus la realitate prin catifea mată și cel din spate, care cuprinde etajera cu biblioteca din cadru auriu. Această piesă de mobilier alături de ramele din duropolimer de inspirație clasică dau luminozitate spațiului și creează în același timp o atmosferă destinsă. Peretele de vis-a-vis are un finisaj de beton alb periat pe orizontală. Am ales astfel pentru  că ne-am dorit să facem o legătură fină cu nișa retrasă a biroului și să accentuăm lungimea camerei. Tot aici am integrat consola și TV-ul.

Parchetul din amenajare este pe comandă, tip chevron din stejar uleiat, cu aspect mat, iar plăcile au fost taiate la CNC pentru ca dimensiunea sa fie adaptată după lățimea golului nișei, iar aspectul final să fie cel al plăcilor întregi.   

Zona biroului este gândită si abordată minimalist, fiind bine delimitată - unde intervine aspectul de sticlă neagră am ascuns un spațiu de depozitare sub scări. Aici pot fi puse elemente voluminoase, skiuri, geamantane, fără ca designul să fie afectat. 

C86A5777-HDR.jpg
 

Scările duc la zona de etaj, unde întâlnim un hol aerisit cu o pată de culoare dată de lavabilă. Zona de tranzit a fost decorată cu un tablou supradimensionat făcut pe comandă. 

Dormitorul principal este spațiul cel mai aerisit pentru că are un dressing propriu, nefiind încărcat de mobilier sau alte zone de depozitare. Linia tăbliei patului Ditre Italia are aceleași detalii ca și scaunele din zona de dining. 

În spatele lui se desfășoară cinci rame clasice care marchează două uși invizibile (uși Filomuro), intrarea în cameră și dressingul. Totodată am inserat o dungă din lavabilă citron pentru a marca personalitățile beneficiarilor.

C86A6267-HDR.jpg

Pornind de la inspirația magazinelor tip showroom am ales pentru dressing uși glisante și un capăt de perspectivă placat cu sticlă neagră pentru luminozitate și oglindire a elementelor. 

Deoarece baia era de dimensiuni reduse am renunțat parțial la peretele din gips carton ce face separarea spațiului și am optat pentru o închidere din sticlă neagră. 

C86A6421-HDR.jpg

Baia este organizată după regula două treimi cu o treime, în care partea lungă accentuează volumele orizontale date din blatul și mobilierul suspendat. Vedeta spațiului este cu siguranță dușul. Aici am montat tip butterfly două lastre de la SICIS care accentuează volumul vertical și am inserat o fereastră Velux pentru ca baia să beneficieze și de lumină naturală. 

 

Dormitorul de oaspeți este o camera mică cu care ne-am jucat pentru a schimba aparențele.

Peretele din spatele patului accentuează verticalitatea princ ele două stiluri cu finisaj diferite, desfășurate pe două treimi și o treime.

În stânga avem rama din duropolimer, iar în dreapta sticla neagră, pentru a obține efectul de adâncime și creare a unui spațiu aerisit. Am ales un pat suspendat, cu o tăblie masivă fluffy, asemănătoare cu o pernă supradimensionată citron.

 

Baia cu acces din hol este singura baie cu cadă și de aceea am ales un fototapet rezistent la apă, cu inspirație din junglă și motive botanice.

Designul băii este unul matur și luxuriant, dat de placările cu ceramică lucioasă ce au un model ușor tridimensional. Partea opusă căzii este închisă la culoare, fiind compusă dintr-un vas wc negru mat și sticlă fumurie care ascunde un spațiu de depozitare. Finisajul ales oglindește perfect imaginea fototapetului. 

Previous
Previous

5 băi care să te inspire în 2022