5 băi care să te inspire în 2022

Te gândești să amenajezi baia domitorului matrimonial sau simți că ai nevoie de inspirație pentru baia din apartamentul tău?

Amenajarea unei băi presupune câteva aspecte-cheie precum podeaua, dușul sau cada, spațiul de depozitare, ori materialele folosite și pe care trebuie să le iei în considerare.

Știm că poate fi copleșitor la prima vedere, dar suntem aici să te ghidăm prin cele 5 băi amenajate de Pure-Mess și să te informăm despre avantajele alegerilor de mai jos.

1. Baie cu duș walk-in - X residence 

Am ales baia cu duș walk-in din X Duplex pentru că lastrele de la Sicis captează atenția instant și atrag privirile către elementul cheie - dușul.

Măiestria plăcilor de mari dimensiuni de la Sicis constă în delimitarea zonelor funcționale (lavoir, WC și zona din dreapta dușului folosită pentru suportul produselor de duș) de zona de relaxare și răsfăț.

Cea din urmă influențează aspectul întregii băi, motiv pentru care trebuie să acorzi o atenție deosebită produselor alese. În poza exemplu se observă cu ușurință impactul dat de lastre (colecția Vetrite de la Sicis); acestea contrastează cu restul ceramicii din baie. Deși într-un astfel de spațiu cu dimensiuni reduse (8 metri pătrați) ești înclinat să alegi eliminarea accentelor, astfel de lastre aduc un plus amenajării și devin piesa centrală, nefiind necesare alte artificii de impact.

Din punct de vedere tehnic, dușul walk-in  este ușor de montat. Pentru ca el să poată fi realizat, zona dușului trebuie să fie mai coborâtă față de restul băii, iar aici se realizează o pantă de 1.5-2% către rigola slim.

Profil conic inox, Supertech Materials

Astfel, oferă spațiului un aer modern și minimalist, delimitarea făcându-se printr-un profil metalic slim cu finisaje brute (alama, inox – similar cu cel din poza) sau negru, aproape neobservabil, care ajuta la menținerea unui aspect unitar.

2. Baie cu cadă freestanding - X residence 

Dacă îți place răsfățul din confortul propriei case, probabil că ești adeptul unei băi cu cadă. De aceea îți propunem designul unei amenajări cu cadă freestanding și tapet rezistent la apă, elemente care echilibrează și dau spațiului unicitate. Spre deosebire de baia cu duș walk-in, cea din poza de mai sus are un spațiu mai mare și astfel devine potrivită pentru o cadă freestanding.

Cum alegi să poziționezi o cadă freestanding?

Avantajul principal al căzii freestanding este libertatea pe care o ai în poziționarea ei. Spre deosebire de o cadă clasică, cea freestanding direcționează spațiul într-un mod subtil și oferă o experiență inedita datorită designului fluid, luminos și prețios. Această decizie este luată în funcție de forma băii, iar în amenajarea din imagini s-a evitat lipirea acesteia de pereți, fiind necesari 20 de cm distanță pentru a putea curăța cu ușurință.

În cazul în care aceasta nu este în centrul băii există câteva măsuri care pot fi luate pentru a preveni problemele legate de mentenanță și pentru a te bucura complet de experiența unei căzi freestanding.

Cu siguranță acest tip de cadă este unul destinat celor care preferă relaxarea într-un cadru special, iar baia din imagini este atent completată în continuarea căzii de fototapetul rezistent la apă; nuanțele puternice ce îl compun și cele naturale ale ceramicii elimină monotonia tipică unei băi clasice.

De multe ori tapetul într-o baie este un element ușor de propus, care nu impune o mentenață specială, iar varietatea modelelor ajută la găsirea celui ideal, potrivit fiecărei bai. În plus, aplicarea lui este mai accesibilă spre deosebire de aplicarea ceramicii, iar o eventuală redecorare va fi ușor de făcut ulterior. Dacă nu ai încredere că un tapet este potrivit în amenajrea unei băi, este bine de știut că acesta poate fi tratat astfel încât să fie impermeabil, lăsând pereții să respire, și fiind potrivit pentru un spațiu cu umiditate ridicată.

3. Amenajarea unei băi cu materiale utilizate și în restul apartamentului

Următoarea baie face parte din cadrul proiectului B8 și este una minimalistă și realizată cu un buget accesibil. Am folosit elemente naturale, simpliste, care se pun în valoare reciproc. Oglinda este un element-accent, care atrage atenția și dă un aer modern băii, fiind un accesoriu funcțional și estetic. Pentru a alege oglinda potrivită unei băi este importantă forma ei (arhitecții Pure-Mess aleg forme naturale, în acest caz rotundă); această formă oferă luminozitate spațiului și completează perfect zona lavoirului.

Ce materiale din baie au fost folosite și în restul apartamentului?

Blatul din gips-carton, placat cu ceramică gri. Susține lavoirul și oferă posibilitatea de a îmbrăca zona de dedesubt ulterior, în cazul în care se dorește un spațiu de depozitare extra. În imaginile alăturate se observă un astfel de artificiu, care dovedește ușurința adaptării acestui tip de lavoir la propriul stil, fara a diminua efectul premium obținut prin materialele simpliste folosite in restul baii.  

Deși se regăsește în mai puține băi,  ceramica cu textură de lemn contibuie la naturalețea spațiului și accentuează latura scurtă a băii și cada. Este un accent care intensifică modernismul baii ți transmite din căldura atmosferei, funcționând bine împreună cu ceramica luminoasă cu textură de marmură din restul băii.

4. Baie cu mix de materiale

Baia acestui apartament demonstreaza o aliniere atipica a zonelor funcționale standard. Fiind un spațiu dreptunghiular s-a evitat tendinta de amplasare clasică a elementelor pe pereti diferiți, punând în valoare peretele lung și evidențiind lastrele Azalai realizate de Inalco. Ceramica cu inserții pământii și albe imită marmura și se leagă de corpul de mobilier realizat din MDF. Alăturarea ceramicii cu formele de piatră poate părea neașteptată, însă nu este aleatorie.

Tonurile reci în cazul unei astfel de băi bine iluminate mențin atmosfera intimă și contrastează cu obiectele sanitare albe.

În același timp, asocierea mai multor texturi oferă o senzație plăcută, baia aflându-se într-o zonă naturală, relaxantă, fără culori intense.

Fiecare material este ales și în funcție de finisaj; de exemplu MDF-ul metalic din care este realizat corpul de mobilier reflectă continuu lumina, fiind dispus central și completat cu bandă LED ascunsă.

5. Baie cu cadă și duș în aceeași încăpere

Baia matrimonială a acestui apartament este una complexă în ceea ce privește funcțiunile, având un spațiu destul de generos. Am optat în cazul de față pentru amplasarea unui duș care să fie util pentru zilele alerte, dar am regăsit importantă pentru beneficiari și nevoia relaxării, optând astfel și pentru o cadă freestanding.

La această zonă menționată anterior contribuie lastrele folosite pe peretele din spatele căzii, perete care oferă dinamică prin mixul de nuanțe reci alăturate ceramicii uni.

Cele două oglinzi dreptunghiulare cu benzi LED ascunse vin în susținerea acestei geometrii, fiind esențiale pentru completarea zonei minimaliste a lavoirului. Rotunjimea acestor elemente oferă naturalețe spațiului, aceste forme fluide fiind regăsite și în forma căzii freestanding. Includerea a două lavoare ajută la multifuncționalitate, acestea fiind ideale pentru o familie cu doi copii.

 

Dacă încă nu ești sigur care tipologie este cea potrivită pentru tine, echipa noastră de arhitecți abia așteaptă să vadă planurile proiectului tău și să îți ofere sfaturile necesare. Contactează-ne și hai să vorbim despre baia visurilor tale!

Dacă articolulul de mai sus ți s-a părut util dă-l mai departe prietenilor tăi!

Pentru mai multe amenajări și inspirație în materie de design interior poți explora proiectele Pure-Mess aici.

Next
Next

X Duplex